OZ9F | +45 4277 6813 | oz x 9 x f@oz9f.dk | before @ is only oz9f

Collinear antenne til 23 cm

Collinear antenne til 1296 MHz

Jeg havde i OZ MAJ 2005 set en artikel vedrørende collinear antenne til 432 MHz og besluttede at sådan en måtte jeg da også bygge. Dog var beslutningen at det skulle være til 23 centimeter.

Artiklen beskriver at der bruges RG-213 kabel til at lave 16 stykker af 1/4 bølgelængde og det fik jeg til 300 / 1296 / 2 * 0,66 = 7,6 cm. De 7,6 cm er skærmen. Jeg har så lavet stykkerne så store at jeg har ca. 3 mm inderleder i hver ende.

Jeg lavede dette lille snit i siden i begge ender og fortinnede skærmen.

Jeg kunne så samle de i alt 16 stykker ledning/antenner.

Her er de 16 elementer så samlet. Nu mangler et top element og bundelementet.

Her er bundelementet, som består af et kobber rør der passer over et RG-213 kabel. Dette er et kabel som skal have monteret et N-femael stik og være tilslutningen til antennen. Kobberet er en 1/4 bølgelængde.

Det monteres på den nederste del af de 16 elementer.

Her er så toppen af antennen, som skal afsluttes i en 1/4 bølgelængde.

Jævnføre artiklen skal der bruges nogle ferrite ringe for at modvirke at signalet løber på ydersiden af kablet. Vi havde sådan nogle ferrite dimser i klubben og dem brugte jeg lige 8 stykker af. Nok mest for at de skulle holde min antenne på plads i rørret.

Røret der skal indholde min antenne.

Jeg havde et noget tykkere rør som det hvide antennerør kunne gå ned i og her er lige plads til at N-femael stikket kommer ud af røret so man kan skrue et antennekabel på. Skrue som man kan se stikke op at siden på røret er en skrue der skal holde ferriet ringene på plads og dermed også antennen.

Antennen samlet og monteret på en ALU plade til mastemontering. Overgangen mellem rørene er beskyttet af vulkaniserende tape. Toppen er også lukket med dette.

Her er antennen i 5 meters højde og den virker.