OZ9F | +45 4277 6813 | oz x 9 x f@oz9f.dk | before @ is only oz9f

10 element 144 MHz DK7ZB

10 element 144 MHz DK7ZB

Vi skulle i lokalafdelingen OZ1FRD have antenner til vores Field Day og valget var landet på antenner af DK7ZB. Så det var jo naturligt, at vi som også gerne ville køre VHF og UHF benyttede muligheden for at være med i en samlet bestilling af materialer til antenner.
Jeg havde derfor bestilt stumper så jeg kunne bygge en 10 element 144 MHz antenne.

Her er nederst min 10 element 144 MHz og den sorte på tværs er en “Biltema til 40 meter”, altså en forkortet dipol til 40 meter. Denne antenne har været vist i OZ. Over 40 meter dipolen er min 19 element 432 MHz DK7ZB og øverst min 3 element 70 MHz DK7ZB.

DK7ZB antennerne er faktisk lette at få til at virke. Min erfaring er at skær alle længder  milimeter til den længde som Martin har skrevet og din antenne virker. Jeg startede med at lave min dipol for lang, alt andet var på mål og jeg skulle altid til at justere længden på dipolen.

Tilslutningen er klargjort.

Dipolen er på plads og der er monteret skruer og loddeterminaler.

Jeg har klargjort matchen 2 stykker RG-59 (75 ohm).

Matchen er monteret.

Samme boks en anden vinkel.

Boksen med dipol er nu monteret på bommen.

Her står jeg og montere antennen. Støttebommen mangler.

Sådan en 10 elementer er 6 meter lang og alle de elementer der går på tværs hænger altid fast i noget når man kravler op på taget…..

Her kan man se at jeg har flyttet balancepunktet ind over skorstenen – ja, det er maven! Så var det nemmere at holde balancen. Fruen var ikke altid glad for, at jeg kravlede rundt deroppe.

Min første måling, antennen er bare monteret på en 6 meter alu-flagstang, men er skudt ca. 4 meter op.

Lidt justering af dipolen.

Så er målingen fortaget med antennen monteret på min skorsten. Man kan tydeligt se at resonansfrekvensen er flyttet op i frekvens.